Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Székhelyszolgáltatás és a NAV.
2013.3.27 7:39:45


Tisztelt Olvasó, Tisztelt Látogató!

Sok székhelyszolgáltatással, székhelybiztosítással foglalkozó cég írja le kedvező díjcsomagjait, annak elemeit, viszont vajmi keveset hallani a székhelyszolgáltatás jogi hátteréről, annak adóhatósági konzekvenciáiról. Megpróbáltam lehetőleg röviden, tömören megfogalmazni az ide kapcsolódó - ha a cikk linkjére kattintott, feltételezem Önt is érdeklő - gondolataimat.

Hasznos olvasást, tanulmányozást kíván:  Gálusz Gábor ügyv.  Gross Irodaház Kft.


Minden magyar cégnek Magyarországon rendelkeznie kell székhellyel. Ez nem csak az alapítás elengedhetetlen feltétele, hanem a működtetésé is.

 

Mik a székhellyel szemben támasztott NAV követelmények?

- az, hogy annak használatára a cég jogosult legyen, azaz jogszerűen jelölje azt meg a társasági iratokban, jogszerűen legyen a cégjegyzékben

- az, hogy a cégtábla kihelyezésre kerüljön

- az, hogy az érkező leveleket átvegyék

- az, hogy a NAV vizsgálatának időpontjában is fenti feltételek fennálljanak

 

Mi a "székhelyszolgáltatás", székhelybiztosítás jogi, jogszabályi háttere?

A székhelyszolgáltatás törvényi alapjait az un. Cégtörvény, azaz a 2006. évi V. tv. 7. §. adja, amely a következőképp rendelkezik:

7. § (1) A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. 

(4) Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára a cég jogosult. A cég a használat jogszerűségéről nyilatkozni köteles.

Egy ingatlan felett rendelkező fél bármikor megállapodhat egy társaság ügyvezetőjével, cégjegyzésre jogosultjával, hogy a cég részére székhelyet biztosít. Ehhez az ingatlan felett rendelkező személynek nyilván joga van. Ez mellett köthet Ptk. szerint megbízási szerződést a levelek adminisztrációjára, ehhez is mindkét félnek joga van. Tulajdonképpen ezzel a jgosultsággal/kötelezettséggel lesz biztosítva a levelek átvétele. Mondhatjuk azt is, hogy a társaság vezetője nem bízza a véletlenre a cége székhelyének törvényes működését: hisz még szerződést is köt a kötelezettségeinek biztosítására - így jár el abszolút gondosan. A társaságnak természetesen kötelessége, hogy a székhelyét felruházza a korábban tárgyalt egyéb követelményekkel, azaz cégtáblát helyeztessen ki, a leveleket átvegyék - akár megbízás szerint is, pontosan ezt a törvényi kötelezettséget biztosítja szerződés szerint a székhelybiztosításról szóló szerződés. A társaság ha körültekintően jár el, akkor adott feladatot egy arra szakosodott céggel végeztet, mi ez ha nem gondos eljárás?

Mindezeknek a követelményeknek az általunk nyújtott székhelyszolgáltatás megfelel. Ebből probléma sohasem volt.

Székhelyszolgáltatás Budapesten a II. és VI. kerületben, Újlengyelben, már korlátlan csomagban is.

Mikor szokott probléma lenni egy cég székhelyével?

- ha a cég cégtáblája nincs kihelyezve

- ha a cég leveleit nem veszik át

- ha a cég leveleit utánküldéssel, átirányítással továbbküldik, így a székhely definíciója sérül, illetve a legminimálisabb követelményeknek sem felel meg, hisz a leveleket a cég székhelyén át kell venni, át kell tudni venni.

- ha a székhelyszolgáltató zavarosban halászik. Erről lejjebb lesz szó.

 

Miként lehet az, hogy az újságok arról írnak, hogy a székhelyszolgáltatás, mint intézmény megszűnt ?

Az újságírók keverik az általunk végzett szolgáltatást, székhelybiztosítást az ügyvédi székhelyszolgáltatással. Az ügyvédek már tényleg nem nyújthatnak székhelyszolgáltatást.

Törölték az ügyvédekről sz. 1998. évi. XI. törvény 25/A. pontját, illetve a Gt. 7/A. pontját, ami erről szólt. Mindezektől függetlenül a 2006. évi V. tv. 7. §. (1) és (4) hatályban maradt, és hatályban van a Ptk is.

Ami annyit tesz, hogy a cég székhelye lehet olyan ingatlan, amelynek használatára a cég jogosult, illetve ahol a cég leveleit átveszik, illetőleg ahol a céget cégtáblával jelzik.

 

Nem kell a cég székhelyén üzleti, gazdasági tevékenységet végeznie? A NAV ebbe nem köthet bele?

Nem, ilyen megkötés nincs. Ez a világ fejlettebb államaiban is így van. A cégek komoly hányada nem végez a székhelyén üzleti tevékenységet. Nem végez, mert a tevékenysége olyan, pl. az illető kőműves, üzletkötő, illetve, mert mellékállásban használja a cégét, és egész nap a munkahelyén van,. Sok vállalkozó, akinek nem futja, - talán szüksége sincs - alkalmazottra, nem teheti azt meg, hogy a cége székhelyén tartózkodjon egész nap, akkor mikor keres pénzt? Ha így tenne, és a tevékenysége olyan, akkor egyetlen forintot sem keresne, és a NAV egyetlen forint adóbevételt sem realizálna.

 

Nem kell a cég képviselőjének rendszeresen a cég székhelyén tartózkodnia? Ebbe a NAV nem köt bele?

Mint, ahogy az előző kérdésre adott válaszból kitűnik: nem.  A kritérium, hogy a cég székhelyének használatára a cég jogosult legyen, a leveleket átvegyék - történhet ez utólag is, tehát a postán - ha ajánlott a levél, továbbá, hogy a cégtábla kihelyésre kerüljön. Fontos még, hogy a NAV revízió, ill. a cég legfőbb szervének ülései azért megtartható legyen a székhelyen.

 

Akkor minden székhelyszolgáltatás legális?

A székhelyszolgáltatók többnyire legálisan működő cégek. Vannak azonban olyan székhelyszolgáltatást végző cégek, amelyek működése nem felel meg az előírásoknak, illetve, amelyek szelektálás nélkül befogadnak gyanús cégeket, melynek révén maguk is aktív alanyaivá válnak bűncselekményeknek.

 

Nem ellenőrzik gyakrabban a székhelyszolgáltatóhoz bejegyzett cégeket?

A NAV-nak azok a székhelyszolgáltatók gyanúsak, és azokat a székhelyszolgáltatókat nem kedvelik, amelyek mindenkit befogadnak, illetve amelyek mindenféle disznósághoz, bűncselekményhez hátteret nyújtanak. A bűnözők mivel a cégüket később bedöntik, olyan székhelyszolgáltatót választanak, amelyik mindenkit befogad. Így válnak bizonyos székhelyszolgáltatók a bűnözőket kiszolgáló, céges szemétteleppé. Mi szűrjük az ügyfeleket, gyanús ügyletekhez nem nyújtunk székhelyszolgáltatást/iroda bérletet. Ezt elég jól ki lehet szűrni már előre. Aki régóta van a szakmában ezt tudja. Nyilván ha egy problémás székhelyre jegyezteti be a cégét, akkor gyakrabban számíthat revízióra a NAV részéről. Persze minden esetben a NAV az ön cégét vizsgálja, ha az törvényesen működik, akkor nem tudják megbírságolni. Természetesen azt is tudjuk, hogy a NAV majd' minden cég esetében tud felmutatni törvénytelenséget. Még a két hónapja létrehozott egyetlen számlát kibocsátó cégeknél is, ez a tapasztalat. Ha a székhelyszolgáltató zavarosban halászik, akkor gyakrabban kaphat revíziót - így bírságot - , hisz Ön bűnözőkkel azonos székhelyen működik. A NAV-nak ez az eljárása - véleményünk szerint - természetes.

 

Miről ismerem meg, hogy egy székhelyszolgáltató a zavarosban halászik?

- legfontosabb ismertetőjele, ismertőjegye lehet egy a NAV honlapján közölt információkból összeállított lista, amely a székhelyszolgáltató cégekhez bejegyzett problémás cégek száma alapján nyújt tájékoztatást.

 - arról, ha megengedi, sőt sokszor kiköti, hogy a leveleket utánküldjék (a társaság székhelyére ki sem  megy a levél-ilyet a postán lehet kérni). Ebben az esetben a székhely minimális jogi követelménye sincs meg (emlékeztetőül:  A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele"), a székhelyet fiktívnek minősíthetik, a NAV akár bűntetőfeljelentést tehet, adószámfelfüggesztésről, bírságról nem is beszélve. Azért szereti néhány szolgáltató ezt, mert akkor nem kell foglalkozni az Ön leveleivel, tehát szolgáltatást se nagyon kell végezni, a pénzt bezzeg átveszik.

- sok külföldiek által tulajdonolt cég van bejegyezve. Erről fogunk hamarosan egy listát közölni honlapunkon. Itt kiemelném - ami a lényeg -  a románok, ukránok, szerbek túlsúlyát. Jellemzően ezen három náció nevén, nevüket felhasználva követnek el - hangsúlyozom - háttérben magyar bűnözők - nem a külföldiek - gazdasági, adójogi bűncselekményeket, melyhez sok székhelyszolgáltató talajt ad. Kérdezzen rá, hogy hány román, ukrán, szerbek által tulajdonolt cég van a cégjegyzékbe bejegyezve adott székhelyszolgáltatóhoz. Megjegyezném, hogy a fenti nációk által alapított cégek kisebb hányada nem követ el bűncselekményt, tisztességes vállalkozó.

Ön nem bűnöző, válasszon tisztességes székhelyszolgáltatót. Ahol mind  a székhelyszolgáltató, mind az ott székelő cégek tisztességesek. Feleslegesen ne hozza magára a NAV-ot.

Gross székhelyszolgáltatás - jogszerűségben az élen...

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás, kft alapítás az oldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani a különböző más cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, átalakulás végelszámolás),számtalan opcionális szolgáltatás közül választhat: könyvelés és székhelyszolgáltatás. Székhelyszolgálat 0 Ft - cégalapítás 0 Ft, székhelyszolgálat INGYEN, székhelyszolgálat immáron három helyen: Pesten, Budán és iparűzési adó-mentes Újlengyelben Pest megyében az M5-ös mellett. Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra, illetve személyes bejelentkezésre is . Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás , kft alapítása 2014-ben is, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete, ingyen kft alapítása ha székhelyet rendel...        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése. székhelyszolgálat iparűzési adó mentes helyen ....